A főváros elfoglalásával fenyegetőznek a Közép-afrikai lázadók


Közép-afrikai Köztársaság, Bangui – Kezd kaotikussá válni a helyzet. A lázadók azt mondták, ha Bozize elnök nem hajlandó elfogadni a tárgyalási feltételeiket, akkor bármikor bevonulhatnak a fővárosba. A Seleka koalíció korábban beleegyezett abba, hogy előzetes feltétételek nélkül leül tárgyalni a kormánnyal.

Az Afrikai Unió főtitkára Thomas Yayi Boni hamarosan az országba utazik, hogy segítse a béketárgyalások beindítását. Francois Bozize elnök 10 éve van hatalmon, soha nem volt még ilyen szorongatott helyzetben.

A Seleka ellenzéki koalíció párbeszédet akar Bozize elnökkel, de garanciákat is kér. Elsősorban azt, hogy a Seleka katonai vezetői, tábornokai biztonságban legyenek, és a későbbiekben sem fenyegesse őket a felelősségre vonás. Nelson Ndjadder, a Seleka szóvivője azt mondta: mindenestre megvárják, milyen eredménnyel zárul Yayi Boni főtitkár és Bozize elnök találkozója, csak ez után döntenek arról, hogy folytassák-e menetelésüket. A szóvivő jelezte, csapataik bármikor készek arra, hogy bevonuljanak a fővárosba, Banguiba. A Seleka lázadó koalíciónak körülbelül 3000 fegyverese van, de ereje és létszáma a frissen csatalakozókkal folyamatosan növekszik.

A főváros a lázadók fenyegetése miatt szinte teljesen kihalt. A helyiek közül sokan elmenekültek a szomszédos Kongói Demokratikus Köztársaságba, míg mások bezárkóztak otthonaikba. Az utcákon a hadsereg katonái járőröznek. A templomok még működnek, sokan a békéért imádkoznak. A főbb utakon torlaszok vannak, amelyeken fiatalok késsekkel felfegyverezve várakoznak. 

A lázadók kevesebb, mint 75 km-re vannak a fővárostól.  

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez