Nincs miből karácsonyozni –hoppon maradt elefántcsontparti boltosok

Elefántcsontpart, Abidzsán – Nem kapott ajándékot a legtöbb elefántcsontparti gyerek karácsonyra. A felmérések szerint tízből mindössze két gyerek jutott ajándékhoz. A kereskedőknek is ráfizetéses lett a karácsonyi vásár.

Évek óta nem volt ilyen rossz a forgalom, panaszkodnak az abidzsáni piacok kereskedői. Az ünnepi vásár utolsó napjaiban végzett felmérés szerint legalább 20 százalékkal esett vissza a vásárlás, a legutóbbi békeévekhez képet. Sok kereskedő csődbe is mehet a felhalmozott és a nyakán maradt árukészlet miatt.

Nem volt szerencsésebb az a boltos sem, aki a drága üzletközpontokban a kisszámú, de fizetőképesebb elitnek kínálta a termékeit. A legtöbb üzletben megerősített szolgálattal készültek az ünnepi rohamra, ám ez hiábavalónak bizonyult. Csak az ENSZ misszió tagjai és külföldről hazatérő jól kereső elefántcsontpartiak költöttek a szokásos mértékben.

A kereskedők egyetlen utolsó megmentője december 24-e lett. Ekkor kapták meg fizetésüket a közszféra dolgozói, gyorsan el is költötték, de ez már csak a veszteségek csökkentésére volt elég.  

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez