Afrika leggazdagabb embere olajfinomítót akar építeni

Nigéria, Lagosz – Aliko Dangote nigériai üzletember egy 8 milliárd dolláros beruházást tervez hazájában, amely a világ egyik legnagyobb olajtermelő országa. A tervek szerint az olajfinomító napi 400 ezer hordó kapacitású lesz. Ha minden jól halad, akkor 2016-ben elkészül a létesítmény.

Dangote a Reutersnek elmondta, hogy a térségben már régóta nem építettek új olajlfinomítót, amire egyébként hatalmas szüksége van. Szerinte a beruházás Nigéria mellett a környező országok gazdaságára is jótékony hatást gyakorolna. Nigériában jelenleg négy finomító működik, napi 445 ezer hordónyi kapacitással. A mindent behálózó korrupció és a hozzá nem értés miatt a négy létesítmény viszont nem működik teljes „gőzzel”. Dangote elmondta, hogy Nigéria energia és üzemanyag igénye évről-évre csak nő, ami elsősorban a rohamos népességnövekedés következménye. A becslések szerint Nigéria lakossága öt év múlva már 200 millió fölött lesz.  Dangote elmondta, hogy Nigériának nincs meg a szükséges infrastruktúrája ahhoz, hogy a lakosságot elegendő üzemanyaggal ellássa. Ezért is van szükség az új létesítményre.   

Nigériában számtalanszor tervbe vették, hogy új olajfinomítókat építenek, de a projekteket nem sikerült megvalósítani. A beruházások vagy a pénz vagy a befektetetők hiánya miatt álltak le. Szakértők felhívták a figyelmet arra is, hogy az üzemanyag exportáló országok is nagyban hozzájárultak a projektek elhalasztásához vagy leállításához, mert így még nagyobb profitot tudnak bezsebelni.  Dangote viszont rendkívül befolyásos ember, aki komoly kapcsolatokkal bír a kormányban és az olajszektorban. Szakértők szerint ezért jó esélye van arra, hogy tervét megvalósítsa. A Dangote Group elsősorban cement előállítással foglalkozik, de jelen van az élelmiszer eldolgozásban is. Dangote vagyonát k16,1 milliárd dollárra becslik. 

. Nigéria két legnagyobb kapacitású olajfinomítója Port Harcourt kikötővárosban és a Niger- Deltában található Warriban van, ahol az olajkitermelés is folyik. Északon pedig Kadunában található még olajfinomító. De ezek nem működnek teljes kapacitással. Nigériában az üzemanyag államilag támogatott és a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy az árakat alacsonyan tartsa, ami viszont több milliárd dollárral terheli meg a költségvetést.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez