Lemondott az amerikai külügyminisztérium biztonsági főnöke a Bengázi botrány miatt

Egyesült Államok, Líbia –  Eric Boswell bejelentette távozását és Hillary Clinton külügyminiszter sietett elfogadni azt. Három magas rangú külügyi munkatársat felfüggesztettek, ők kényszerszabadságra mentek.

Hillary Clinton elfogadta a washingtoni vizsgálóbizottság következtetéseit és közölte, hogy megerősítik a diplomáciai képviseletek védelmét azokban az országokban, melyekben a terroristák aktív fenyegetést jelentenek. Ebből a célból több száz tengerészgyalogost küldenek ezekbe az országokba, hogy nehogy még egyszer előfordulhasson az, hogy egy amerikai nagykövet terroristák áldozatává válik, mint szeptember 11-én az Egyesült Államok bengázi konzulátusán.

Washingtoni sajtóértesülések szerint a három felfüggesztett diplomata közül kettő a távozó biztonsági főnök helyettese. A harmadik pedig a Maghreb ügyeivel foglalkozó államtitkár helyettes. Hillary Clinton azt is közölte a vizsgálóbizottsággal, hogy új terrorelhárító főnököt nevez ki, akinek a kizárólagos feladata az lesz, hogy megszervezze az amerikai diplomáciai képviseletek védelmét a problematikus országokban.

Érdekes módon a vizsgálóbizottság csak a külügyminisztérium felelősségét firtatta ebben az ügyben, holott a washingtoni sajtó beszámolt arról, hogy nem véletlenül járt Petraeus tábornok, a CIA ex főnöke többször is Bengáziban. A CIA legfontosabb észak-afrikai antiterrorista központja ugyanis épp ebben a városban működött, ráadásul a konzulátus melletti épületben! Az amerikai nagykövet tulajdonképp itt tett látogatást a szimbolikus napon szeptember 11-én. Az al Kaida célpontja valójában  a CIA terrorelhárító központja volt és nem a konzulátus! A nemzeti érdekre hivatkozva ezt nem nagyon firtatta a vizsgálóbizottság, amely Petraeus tábornokot azért meghallgatta, de a felelősségét a homályban hagyta. Petraeus különben is belebukott egy másik ügybe, így az ellenzék beérte a külügyminisztérium bírálatával. Célját el is érte, Susan Rice ENSZ nagykövet, aki Obama első számú jelöltje volt a külügyminiszteri posztra, visszalépett. Az ok szeptemberben szerencsétlenül nyilatkozott a konzulátus elleni támadásról, melyben életét veszítette az amerikai nagykövet és a képviselet három amerikai munkatársa Bengáziban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez