Kagame ruandai elnök nem vesz részt a kampalai csúcson

Ruanda, Kongó, Uganda –  Ezt az ugandai külügyminiszter szóvivője közölte. Hozzátette, hogy Ruanda a külügyminiszterrel képviselteti magát Kampalában, ahol péntekről szombatra halasztották a három állam vezetőinek találkozóját.

Kongó,Uganda és Ruanda vezetői a kelet-kongói helyzetről cserélnek eszmét, miközben az M23 lázadó szervezet csapatai Bukavu fele nyomulnak előre.

Korábban egy ENSZ szakértői jelentés azt állította, hogy az M23 gerillaszervezetet Ruanda és Uganda pénzeli és ez a két állam fegyverezte fel őket. Ráadásul Ruanda hadügyminisztere a lázadók tulajdonképpeni főparancsnoka is. Ezt mind Ruanda, mind Uganda tagadja, de Kongó természetesen bizonyított ténynek tekinti.
A kongói kormányhadsereg 7000 katonája- eddig teljesen megmagyarázhatatlan okból – harc nélkül feladta a régió legnagyobb városát, Gomát. A hadsereg főparancsnokát felfüggesztették állásából, mert Kalasnyikov géppisztolyokat adott el orvvadászoknak és lázadó milíciáknak. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa elítélte Goma elfoglalását, de az ENSZ békefenntartó alakulatai a helyszínen passzívan viselkednek. Vezetőjük azt közölte, hogy nekik nem feladatuk a lázadók szétverése, hanem kizárólag a polgári lakosság védelmére koncentrálnak Kongó keleti részén. Igaz, egyre kevesebb dologra kell koncentrálniuk. A harcok miatt már több mint félmillió polgár kényszerült otthona elhagyására Kongó keleti részén.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez