Letartóztatások Kenyában (helyszíni jelentés)

Kenya, Nairobi – Mára virradóra Kenya keleti partvidékén 3 halálos áldozatot követelő összecsapások voltak, melyben a biztonsági erők gránátvetőket is bevetettek. Olaj a tűzre, hogy tegnap letartóztatták Sheikh Dort, az MRC (Mombasa Republican Council) alapítóját, ideológia vezetőjét, aki a kenyai parlament képviselője is egyben. Mihálffy Balázs jelenti.

A letartóztatás okáról annyit közöltek, hogy Sheikh Dor a keleti partvidék egyik legfontosabb biztonsági kockázatnövelő tényezője.

A hatóságok széleskörű nyomozásokat kezdtek a kenyai politikusok és üzletemberek körében, hogy az MRC és a neki tulajdonított akciók finanszírozását felgöngyölítsék.

Kenyában a zéró toleranciát követve lassan minden MRC vezető rács mögé kerül, annak ellenére, hogy az MRC az alkotmányosan bejegyzett pártok közt szerepel. Ez további elégedetlenségre ad okot a lakósság körében. A mecsetek a kormányerők felügyelete alatt állnak, csak személyes motozás után lehet azokba bemenni.

Az arab tavasz következményeként a Muzulmán Testvériség pártjai alkottak kormányt Észak-Afrika arab országaiban. Az MRC hátterében is a Muzulmán testvériség áll, ami azt sejteti, hogy az afrikai térhódítás is küszöbön áll. Ez rendkívül nyugtalanítja a kenyai kormányt… 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez