Aki ott volt, amikor megtalálták Kadhafit, nincs többé

Líbia, Tripoli- Egy párizsi kórházban meghalt az a fiatalember, aki tavaly ősszel rátalált Moamer Kadhafira egy csatornában Szirte mellett. A 22 éves Omran Ben Saban-t életveszélyes lőtt sebekkel szeptember eleje óta kezelték Franciaországban.

Omran Ben Saban tavaly október 20-án egy erősítésként küldött egység tagjaként tartott társaival Szirte felé. A várostól nem messze találtak rá egy konvojra, amelyet percekkel korábban a NATO légitámadása állított meg. Néhány pillanattal később valaki a kiáltozni kezdett: „Itt van, Moamer, Itt van Moamer!” és Kadhafi előmászott a csatornából. Bár sok videofelvétel készült a helyszínen, máig nem tisztázott, hogy pontosan mi történt, kik és miért lőtték le Kadhafit. Omran Ben Saban mindenesetre az egyike volt azoknak, akik a helyszínen voltak és van felvétel arról is, hogy a fiatalember a diktátor aranyozott pisztolyával pózol.

A 22 éves egykori forradalmárt szeptember eleje óta ápolták Párizsban, ahol humanitárius vízummal tartózkodott. Állítólag júliusban kadhafisták rabolták el. Abban a tűzharcban sebesült meg a nyakán és a gyomrát is golyó járta át. Ebben az állapotban tartották fogva ötven napig Bani Walidban, a kadhafisták utolsó erősségében. Csak az új líbiai törvényhozás elnökének a közbenjárásra engedték szabadon, akkor már életveszélyes állapotban. Az esetről ennél többet nem tudni, és Omran testvére sem árult el többet az AFP tudósítójának.

Az egykori társak, úgy hírlik, most bosszúra készülnek Bani Walid ellen. Ahogy mondták fegyverrel, de jogszerűen vesznek elégtételt a feltételezett emberrablókon.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez