Meghalt a ghánai pártfogó, lecsukták az elefántcsontparti „vendéget”

Elefántcsontpart, Abidzsán – A ghánai hatóságok letartóztatták Laurent Gbagbo volt elefántcsontparti elnök egykori pénzügyminiszterét. Elefántcsontparton az elmúlt hetekben szinte mindennapossá váltak a rendőrség és a hadsereg ellen végrehajtott véres támadások. A kormány szerint a volt elnök hívei állnak a támadások mögött.

Az elefántcsontparti kormány szóvivője, Bruno Kone a Retuers hírügynökségnek elmondta, hogy tárgyalnak a ghánai hatóságokkal Justin Kone Katinan kiadatásáról. A ghánai kormány képviselője is megerősítette, hogy Katinant letartóztatták. A politikus 2011 óta él Ghánában, ahol politikai menekült-státuszt kapott. Mind a mai napig az egyik leghangosabb bírálója Ouattara elnöknek és kormányának, amely a 2010-11-es politikai krízis idején elzavarta Gbagbot a hatalomból. Katinan a második olyan volt magas rangú politikus, aki a Gbagbo kormányban dolgozott, majd száműzetésbe vonult, ahol „befogadói” letartóztatták. Az elefántcsontparti vezetés egy éve adott ki nemzetközi elfogató parancsot Katinan ellen, akit gazdasági bűncselekmények elkövetésével vádolnak. Elefántcsontparton lassan egy hónapja szaporodtak meg a fegyveres támadások a hadsereg bázisai ellen. Sokan attól félnek, hogy az országban ismét véres harcok robbannak ki. Az elefántcsontparti kormány Laurent Gbagbo volt elnök támogatóit vádolja a támadások elkövetésével, megszervezésével és finanszírozásával. A kormány szerint a fegyveres bandákat a száműzetésben élő Gbagbo szimpatizánsok pénzelik, hogy rettegésben tartsák a civil lakosságot és elijesszék a külföldi befektetőket.

Az Ouattara vezetés tavaly több tucat nemzetközi elfogató parancsot adott ki olyan személyek ellen, akik egykoron Laurent Gbagbo kormányában töltöttek be vezető pozíciót. Nemrég Gbagbo volt védelmi miniszterét, Moise Lida Kouassoit tartóztatták le, aki Togóba menekült. Katinan letartóztatására egyébként néhány héttel, John Atta-Mills ghánai elnök halála után került sor. Az elhunyt elnök köztudottan jó kapcsolatokat ápolt Gbagbóval és a kormányával. Laurent Gbagbo jelenleg Hágában, a Nemzetközi Büntetőbíróság őrizetében van.

A volt elnököt emberiesség elleni bűnök elkövetésével vádolják.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez