Böjttörés és kenyértörés tunéziai módra

Tunézia, Tunisz – Rendőrök zárattak be több gyorséttermet különböző bevásárló központokban. Arra hivatkoztak, hogy a ramadán idején nem lehetnek nyitva, csak napnyugta után. Az éttermek jogi képviselői szerint a hatóság nem ismeri a jogszabályt, valami mást sejtenek a háttérben.

A ramadán böjtjének sajátossága, hogy napközben tilos enni, inni és még dohányozni is. Ezek csak napnyugta után megengedettek. Vagyis, nappal az éttermek, kávézók zárva vannak. A turizmus miatt azonban van egy kivétel szabály, ami kimondja, hogy az üdülőhelyeken és a nagy, modern bevásárlóközpontokban nyitva lehetnek a vendéglátó egységek, működhet a konyha, lehet dohányozni. A négy, rendőri segítséggel bezárt étterem mindegyikére érvényes lenne a kivételes szabály, ám ezt a hatóság nem vette figyelembe.

A négy történetben azonban nem ez az igazán különös közös pont. A vendéglősöket a hatósági eljárás előtt egy nappal szalafisták fenyegették meg. Vagy bezárnak önként, vagy rájuk szabadítják a rendőrséget. A vendéglősök maguk is meglepődtek, amikor a hatóságnak hiába hivatkoztak a különleges engedélyükre, azonnali hatállyal be kellett zárniuk.

A négy éttermet azóta a helyi média tiltakozásának  hatására újra kinyitották, de nem kétséges, a hasonló akciók folytatódni fognak a ramadán végéig.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez