A puntaföldi kalózellenes minisztérium nagy fogása

Szomália, Mogadishu – A puntaföldi biztonsági erők egy fegyvereket szállító hajót kapcsoltak le a hétvégén. A feltételezések szerint a szállítmány Jemennből érkezett és az al Kaida emberei próbálták becsempészni a fegyvereket a polgárháború sújtotta Szomáliába.

Said Mohames Rage, Puntaföld kalózellenes(!) minisztere elmondta, hogy a hajón robbanóanyagokat, időzítőket, rakétákat, lőfegyvereket, lőszereket, gránátokat és vállról indítható rakétákat találtak. A biztonsági erők az Alula tengerparti szakasz mentén kapcsolták le a szállítmányt, amit a feltételezések szerint az al Kaida emberei az al Shabab lázadóknak akartak eljuttatni, akik az ország déli és központi régiójában harcolnak. A hatóságok egy jemeni férfit letartóztattak, akik állítólag az al Kaida tagja..

A szélsőséges iszlamista al Shabab szomáliai lázadó szervezet még az év elején jelentette be, hogy szövetségre lépett az al Kaidával. A szomáliai lázadókat állítólag fegyverekkel és külföldi harcosokkal támogatja az al Kaida. Az al Shabab szorongatott helyzetben van. Fegyveresei több fronton is harcolnak az etióp és a kenyai hadsereg csapataival. A fővárosban és környékén pedig az AMISOM békefenntartók és a szomáliai ideiglenes kormány katonái üldözik őket.

Az al Shabab lázadóknak ennek ellenére továbbra is vannak szövetségeseik Szomáliában. Közéjük tartozik például például Puntaföld rettegett hadura, Mohamed Said Atom. Puntaföld Szomália északi régiójában található és még a 90-es évek elején kikiáltotta függetlenségét. Nemzetközileg senki sem ismerte el, ennek ellenére önálló közigazgatással, kormánnyal és hadsereggel rendelkezik.

(Visited 4 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez