Édes élet – átadták Afrika legnagyobb cukorgyárát

Szudán, Kartúm – A cukorgyárat 1 milliárd dollárból építették. A beruházók szándéka az volt, hogy az afrikai kontinens első számú cukor exportőrévé tegyék Szudánt. Az ünnepélyes megnyitón Omar Hassan al Bashir elnök is részt vett.

A szudáni állam 35%-os, a Kenan Sugar 30%-os, a Kuwait Investment Authority 31%-os, míg a White Nile Sugar 4%-os tulajdonrésszel rendelkezik a gyárban. A szudáni vezetés azt reméli, hogy a cukor exportból származó bevételekkel pótolni tudja az elveszett kőolaj pénzeket. Dél-Szudán kiválásával Szudán elveszítette olajmezőinek több, mint 75%-át. A White Nile Sugar korábban úgy számolta, hogy az üzem évente 450 ezer tonna cukrot és 60 millió liter etanolt állít majd elő.

A szudáni gazdaság jelenleg romokban hever és az infláció elérte a 30%-ot. Emellett az alapvető élelmiszerek ára is drasztikusan növekedett. Emiatt tüntetések is kirobbantak az országban.

Az üzem egyébként már áprilisban elkészült, csak a gépeket irányító számítógépes szoftvert nem tudták beszerezni az amerikai szankciók miatt. Az USA 1997-ben kereskedelmi korlátozásokat rendelt el Szudánnal szemben.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez