Dél-Szudánban katasztrofális a menekültek helyzete!

Dél-Szudán, Párizs – Erről nyilatkozott az Orvosok Határok Nélkül szervezet helyszíni misszióvezetője a párizsi Le Figaronak. Pierre Antoine Braud elmondta, hogy Yida városában 50 ezer menekültnek próbálnak meg segíteni. Ők a dél-kordofáni harcok elől menekültek el.

Dél-Kordofánban a lázadók és a szudáni kormányhadsereg szabályos háborút vív, melyben nem kímélik a civileket…

Naponta 800 új menekült érkezik a táborba, ahol már amúgy is szinte mindenből hiány van. Nincs víz, nincs élelmiszer. A legnagyobb gondot a vízhiány jelenti. Elvben egy menekült napi vízigénye 15 liter, de ezt képtelenség biztosítani! Szinte mindenki szenved a hasmenéstől, különösen a gyerekek, akiknek többsége alultáplált.
Megkezdődött az esős évszak, így várható, hogy kitör a kolerajárvány és a mocsárláz is fenyeget. Mindez nemcsak a menekültek problémája, hanem egész Dél-Szudáné! Szinte mindenütt vízhiány van. Sok helyen két-három napig kell menni, hogy működő kutat találjon valaki. Járható utak alig vannak, a legtöbb út sártengerré változik az esős évszakban.
Orvosi ellátás az egész országban alig van. Dél-Szudán lakossága kb. 9 millió, az orvosok száma kb. 100.Nagyon kevés az ápolónő és a bába is. Mindebből az következik, hogy ha nem jön külföldi segítség, akkor általános humanitárius katasztrófa fenyeget Dél-Szudánban!- hangsúlyozta az Orvosok Határok Nélkül /MSF/ helyi misszióvezetője, aki a párizsi Le Figaronak nyilatkozott.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez