Izrael hazaküldi az illegálisan érkezett afrikai menekülteket

Izrael, Tel-Avív – Az izraeli hatóságok elkezdték begyűjteni az országban illegálisan tartozódó afrikai menekülteket. Hamarosan visszaküldik őket hazájukba.

A belügyminisztérium becslése szerint 60 ezer afrikai menekült tartózkodik Izraelben, akik közül 1500-an dél-szudániak. A menekültek döntő többsége illegálisan lépett be az országba, ezért nem maradhat tovább. A hatóságok azután léptek akcióba, hogy az egyik izraeli törvényszék megállapította: az országban illegálisan tartózkodó menekültek élete nem forog veszélyben hazájukban, ezért hazaküldhetőek. A rendőrség és a bevándorlási hatóságok a hétvégén 22 személyt vettek őrizetbe, akik között dél-szudániak, nigériaiak, ghánaiak, elefántcsontpartiak, srí lankaiak és románok voltak.

A hír hallatára több száz afrikai bevándorló vonult az utcára Tel-Avívban, hogy tiltakozzon a hatóságok akciója miatt. A tüntetők felszólították az ENSZ-t, hogy lépjen közbe és tegyen valamit az érdekükben. Sok tüntető azzal vádolta az izraelieket, hogy embertelen módom bánnak az afrikaiakkal. Még arra sem adnak elég időt a menekülteknek, hogy összeszedjék magukat és felkészüljenek a hazaútra.

A New York-i székhelyű Human Rights Watch szervezet közben felszólította az izraeli vezetést, hogy sürgősen függessze fel azokat a törvényeket, amelyek lehetővé teszik a hatóságoknak, hogy a menekülteket vádemelés nélkül, akár évekig is őrizetben tartsák. Izrael június 3-án jelentette be, hogy a hatóságoknak jogukban áll őrizetbe venni és akár három évig ott is tartani azokat az menekülteket, akik illegálisan léptek be az ország területére. Az izraeli vezetés azzal indokolta az intézkedések bevezetését, hogy így szeretné megfékezni az Afrikából érkező menekül áradatot. A HRW szerint ezek a törvények sértik az emberi jogokat, a nemzetközi jogot és erősítik az idegenekkel szembeni gyűlöletet.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez