Premier Tripoliban : megkezdték az első pert Kadhafi magas rangú hívei ellen, de már el is napolták

Líbia, Tripoli –   Szigorú biztonsági intézkedések közepette mankón jött a vádlott a tárgyalóterembe. Buzid Dorda az első, akit Kadhafi magas rangú hívei közül bíróság elé állítanak.

A 68 éves politikus Kadhafi belső köréhez tartozott: volt kormányfő, ENSZ nagykövet végül pedig a kémszolgálatot vezette. Tavaly áprilisban még a nemzeti televízióban esküdözött, hogy inkább meghal, de nem hagyja el Kadhafit és Libiát. Az ügyészség azt rója fel neki, hogy többször parancsot adott ki a biztonsági erőknek, hogy polgári tüntetőkre tüzeljenek Tripoliban és az ország más városaiban. A vádlott tagadta bűnösségét, a pert június 26-ra elnapolták.

 

Líbiában és az egész világon ennél sokkal nagyobb izgalommal várják Kadhafi fiának perét. Szaif Al Iszlam Kadhafi kulcsszerepet játszott apja rendszerében és végül a határon fogták el menekülés közben. Állítólag ő tudja egyedül, hogy a család hatalmas vagyona milyen külföldi bankszámlákon van. Szaif Al Iszlam Kadhafit kikérte a hágai nemzetközi törvényszék is, de Líbia ideiglenes kormánya ragaszkodik ahhoz, hogy Kadhafi fia szülőhazájában álljon bíróság elé.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez