Harcok a kongói gerillákkal a hegyi gorillák otthonában

Kongói Demokratikus Köztársaság, Kinshasa – Folytatódtak harcok az M23 mozgalom és a kongói hadsereg katonái között,Észak-Kivuban.

 

 Az M23 mozgalom szóvivője Vianney Kazarana azt mondta az AFP hírügynökségnek, hogy a kongói hadsereg tankokat is bevetett ellenük, de még mindig tartják a pozíciójukat Bungana közelében. Észak-Kivu kormányzója, Celestin Sibomana is megerősítette a harcokról szóló híreket és elmondta, hogy a ruandai és ugandai határ közelében található, stratégiai fontosságú Mbuzi hegységnél voltak a legkomolyabb összecsapások. A kormányzó azt is elmondta, hogy a kongói hadsereg körbezárta a területet. Bunganából a civileket kimenekítették. A térség egyébként a Virunga Nemzeti Park közelében található, ahol a kihalás szélére sodródott hegyi gorillák is élnek.

 A kongói katonák azután lendültek támadásba, hogy az M23 mozgalom fegyveresei május 19-én megtámadták a hadsereg harcálláspontjait Rutshurunál. Áldozatokról nem érkeztek pontos adatok. Meg nem erősített források szerint a hadsereg két katonát veszített, többen megsebesültek. Az M23 Mozgalom nemrég alakult, a háborús bűnökkel vádolt Bosco Ntaganda harcosai hozták létre, akik áprilisban dezertáltak a hadseregből.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez