A lázadók a hegyi gorillákkal osztoznak a menedéken Kongóban

Kongói Demokratikus Köztársaság, Kinshasa – Ismét harcok robbantak ki a kongói hadsereg és Bosco Ntagandához hű dezertőr katonák között. A kongói légierőt is bevetették, amely a Virunga Nemzeti Parkban hajtott végre támadást. A heves harcok miatt több mint 10 ezer civil menekült el a szomszédos Ugandába és Ruandába.

 

A kongói légierő két vadászgépe a ruandai határ közelében található Runonyi és Chanzu települést bombázta, amely Nataganda harcosainak bázisául szolgált. Omar Kavota helyi ügyvéd megerősítette a légicsapások hírét és arról is beszámolt, hogy a két említett falu mellett Bikenge települést is találat érte. Kavota az AFP-nek azt mondta, hogy a légicsapások ellenére a lázadók (Március 23 Mozgalom) továbbra is ellenőrzésük alatt tartják a régiót. Egy neve elhallgatását kérő katonatiszt viszont azt mondta, hogy az ugandai határ közelében található Bunaganából, sikerült kifüstölniük a lázadó egységeket. A Virunga Nemzeti Park harcok sújtotta területeiről folyamatosan menekülnek a civilek.

A dezertőrök nemrég hozták létre a Március 23 lázadó mozgalmat, amelyet a Bosco Ntaganda volt lázadó vezérhez hű katonák támogatnak. A mostani lázadók többsége a polgárháború idején a CNDP szervezethez tartozott, amely 2009.március 23-án aláírta a békemegállapodást a központi vezetéssel. A CNDP harcosai amnesztiát kaptak és integrálták őket a reguláris hadseregbe. Bosco Ntaganda hadurat pedig tábornokká nevezték ki. A Nemzetközi Büntetőbíróság viszont háborús bűnökkel, etnikai tisztogatásokkal, gyermekkatonák toborzásával és tömeges nemi erőszak elkövetésével vádolja. Nemzetközi elfogató parancsot is kibocsátottak ellene és az ICC vezetői többször is felszólították Kabila elnököt, hogy tartóztassa le és adja ki a tábornokot Hágának.

A kongói vezetés sokáig hezitált, mert Ntaganda rendkívül nagy befolyással rendelkezik a lázadóktól hemzsegő Kivu tartományban. Végül áprilisban, Kabila lenök utasítására megpróbálták letartóztatni a tábornokot, de az akció nem járt sikerrel. A hír hallatára a hozzá hű katonák fellázadtak és több százan dezertáltak a kongói hadseregből. A kongói „Terminátorként” elhíresült Ntaganda pedig eltűnt. A kongói hadsereg információi szerint Ntaganda a Virunga Nemzeti Parkban bujkál csapataival, ahol nemrég egy parkőrt és két katonát is megöltek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez