Elismerést remélnek Elefántcsontparton a Clinton-látogatástól

Elefántcsontpart, Abidzsán – Elefántcsontparton kezdi nyugat-afrikai körútját az Egyesült Államok külügyminisztere. Hillary Clinton ma érkezi Abidzsánba, és holnap tárgyal majd az ország államfőjével.

 

 Negyedszázada nem járt Elefántcsontparton amerikai külügyminiszter. Utoljára 1987-ben George Schultz tett hivatalos látogatás Nyugat-Afrika vezető államában. A hivatalos program szerint Hillary Clinton ma érkezik Abidzsánba, és holnap találkozik Alassane Ouattara államfővel.

Az Egyesült Államok a 2010-es elnökválasztást követő politikai válság idején határozottan kiállt Ouattara mellett. Az elefántcsontparti kormányszóvivő szerint az amerikai külügyminiszter látogatása bizonyíték arra, hogy az élet visszatért a normális kerékvágásba.

Hillary Clinton megbeszélést folytat majd Guillaume Soro miniszterelnökkel is. Biztonsági és gazdasági kérdések lesznek napirenden. Például tárgyalnak majd a terrorizmus elleni küzdelemről, a kalózok elleni fellépésről. Szó esik majd az elefántcsontparti megbékélési folyamatról is. A kétnapos elefántcsontparti vizit után az amerikai diplomácia irányítója tovább utazik Libériába, Togóba és Zöld-foki szigetekre.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez