A Kongóban verhetetlen Kabila letette a hivatali esküt

Kongói Demokratikus Köztársaság, Kinshasa – Letette hivatali esküjét Joseph Kabila, aki vitatott körülmények között nyerte meg a november 28-án megtartott kongói elnökválasztást. Az ellenzéki pártok háborognak, mert szerintük Kabila csalással szerezte meg a győzelmet. Ezt a nemzetközi megfigyelők sem vitatják.

 

 Kongóban most rendeztek másodjára elnökválasztást az 1998-tól egészen 2003-ig tartó véres polgárháború lezárása óta. Azokban a rettenetes években több mint 5 millió ember vesztette életét. A mostani választásoktól titokban mindenki azt remélte, hogy stabilitást hoz az országnak, amely még mindig nem heverte ki a háború borzalmait. A választás azonban, finoman fogalmazva, nem volt zökkenőmentes. A hozzáfűzött reményeket pedig semmiképpen sem váltotta be. A nemzetközi megfigyelők jelezték, hogy a szavazás nem felelt meg a nemzetközi normáknak. Számos rendellenességet észleltek, ami megkérdőjelezi a végeredményt. A kongói ellenzékiek a megfigyelők véleményét osztják. Tiltakozásuk jeléül többször és több helyszínen is nekimentek a biztonsági erőknek, de a demonstrációk nem vezettek eredményre. A brutálisan fellépő hatóságok győztek. Joseph Kabila elnök beiktatási ceremóniáján változásokat ígért. Azt mondta, mindent megtesz azért, hogy külföldi befektetőket csábítson az országba. Az elnök emellett a háborús pusztítás felszámolását, fejlesztéseket is ígért. Ő és kormányának emberei először a telekommunikációs hálózatokat és a hozzájuk tartozó infrastruktúrát szeretnék helyreállítani. A második fázisban pedig új kórházak épülnek majd országszerte. No meg iskolák.

Etienne Tshisekedi, az ellenzék vezére továbbra is elutasítja a végeredményt és saját magát tartja Kongó törvényes elnökének.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez