Magyarázzák a választási bizonyítványt Kongóban

Kongó Demokratikus Köztársaság, Kinshasa – Feszült a helyzet Kongóban, ahol november 28-án elnök és parlamenti választásokat tartottak. Négy ellenzéki párt azzal vádolja a hatóságokat, hogy csaltak, méghozzá azért, hogy kedvezzenek az elnöknek.

 

 Háborog az ellenzék Kongóban. Vital Kamerhe, az ellenzék egyik elnökjelöltje elmondta, a hatóság emberei folyamatosan zaklatták a támogatóit. Igyekeztek megakadályozni őket abban, hogy leadják szavazatukat. A politikus azt is elmondta, pártja aktivistái sok hamis, előre kitöltött szavazólapot találtak. A lapokon valakik jó előre beikszelték Kabila nevét. Az ellenzéki politikus szerint nyilvánvaló, hogy a kormány és a választást lebonyolító állami szervek a szavazás idején azon fáradoztak, hogy manipulálják az eredményeket. Kamerhe szerint a csalásokat előre kitervelték és megszervezték, ebben nagy segítséget nyújtott az elkövetőeknek a Választási Bizottság is. Az ellenzéki jelölt szerint az idei szavazás lebonyolítása kritikán aluli volt, ezért az eredményeket érvényteleníteni kellene. Kengo wa Dondo, Antipas Mbusa Nyamwisi és Adam Bombole ellenzéki elnökjelöltek kiálltak Kamerhe mellett. Etienne Tshisekedi viszont távolt tartotta magát a négy ellenzéki politikustól. A veterán politikus pártjának főtitkára azt mondta, hogy biztosak Tshisekedi győzelmében. A főtitkár azt is elmondta, tudomásuk volt arról, hogy Kabiláék csalásokkal akarják megnyerni a választásokat, de szerinte nem jártak sikerrel. Jacquemain Shabani főtitkár megjegyezte, hogy nem kérik az eredmények érvénytelenítését.

 A voksolás napján néhány szavazóhelyiséget ismeretlen tettesek felgyújtottak. A hivatalos adatok szerint legalább nyolc ember vesztette életét, miután elkezdődött a szavazás az országban. Az ellenzéki jelöltek azért is tiltakoznak, mert 130 szavazóhelyiségben nem hosszabbították meg a nyitvatartást és ezért sok támogatójuk nem tudott szavazni. A Választási Bizottság álláspontja szerint a szavazás „elfogadható” volt és visszautasította a csalás vádját.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez