Az egyiptomi író, aki hisz a nép forradalmában

Egyiptom, Párizs – “A hadsereg, a Legfelsőbb Katonai Tanács végképp elveszítette a nép bizalmát! Új kormány kell, Mohammad el Baradei-el az élen. Benne még megbízik a nép!”- nyilatkozta a párizsi Le Figaronak a forradalmi mozgalom egyik vezéralakja, Alaa al-Aswany író.

 

 “Vérfürdő van az utcákon. Igaz, hogy a gyilkos golyókat rendőrök lövik ki, de a Legfelsőbb Katonai Tanács teles mértékben felelős a halottakért és a sebesültekért!”   A forradalmi mozgalom szellemi vezetője szerint a hadsereg tudatosan provokálta ki a tüntetéseket és megszervezte a vérfürdőt, amelyre már Mubarak lemondása óta készülődött: “Kilenc hónapja készültek már erre,hogy a választások előtt megleckéztessék Egyiptom népét! Egyre romlott a gazdasági helyzet, nőtt a kétségbeesés, a hadsereg pontosan ezt akarta! A nép viszont most már csak olyan vezetőt fogad el, aki nem függ a hadseregtől! Sőt, képes a katonákat kordában tartani! Ilyen ember Mohammad el Baradei!”- állítja az író. Mellette miniszterelnök-helyettes lehetne Abdeil Moneim Abul Futuh. Ő korábban a Muzulmán Testvériség egyik vezetője volt, de szakított velük látva a megalkuvó politikájukat. De mit szólna mindehhez a hadsereg? “Ők már végképp elveszítettek a nép bizalmát. Ha nem nevezik ki El Baradeit, akkor nekünk magunknak kell hamarosan új forradalmi kormányt alakítanunk”- mondja az író. De a választások legfőbb esélyese a Muzulmán Testvériség, ők mit szólnának ehhez? “Ez régi ismerős történet, a Muzulmán Testvériség mindig nagyon radikálisan kezdi, támogatja a demokratikus forradalmat. Majd azután a vezetői szépen csendben lepaktálnak a hatalommal. Most is ez történik! A Legfelsőbb Katonai Tanáccsal tárgyalnak a hatalomról, mint vérbeli opportunisták. Ők már elveszítették a nép bizalmát, már az aktivistáik sem hisznek nekik”-állítja az író.                                                                                                                                

Ez a harc lesz a végső? “A Mubarak rendszer szétverése szempontjából igen. De a demokratikus forradalom győzelméhez még sok csatára lesz szükség!”-nyilatkozta Alaa al-Aswany író, az egyiptomi forradalom egyik szellemi vezére a párizsi Le Figaronak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez