Keresztények és muszlimok menete Egyiptomban

Egyiptom, Kairó – Muszlimok és keresztények közösen tüntettek Kairóban a katonai vezetés ellen. Attól tartanak, hogy a szélsőségesek miatt elmérgesedhetnek a vallási ellentétek, amiket a kormány nem tud kezelni. Csak emlékeztetőül: 25 ember meghalt a múlt vasárnapi kairói zavargásokban.

 

 Legalább kétezer ember vonult ki tüntetni Kairóban. Sokan fekete pólóban voltak, amire egy fiatal kopt férfi arcképét nyomtatták. A múlt heti zavargások egyik halálos áldozatának képmását. A tüntetők az Al Azhar mecsetnél gyülekeztek és az Abbasiya katedrálishoz vonultak tovább. Később pedig a Tahrir térre mentek. Nem ütköztek ellenállásba. A biztonsági erők ezúttal nem avatkoztak közbe.

 Hoszni Mubarak elnök lemondása után egyre gyakoribbak a vallási indíttatású összecsapások az országban. Egy héttel ezelőtt koptok tüntettek, akik azzal vádolták a muszlimokat, hogy megtámadták az egyik templomukat. A hadsereg vetett véget a megmozdulásnak. Páncélozott járművek hajtottak a tömegbe. 25 ember vesztette életét. A becslések szerint Egyiptom 80 milliós lakosságának 10%-a kopt keresztény.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez