Távol Afrikáról –Hágába küldené ellenfelét az elefántcsontparti elnök

Elefántcsontpart, Abidzsán – A megbékélés érdekében mihamarabb a hágai Nemzetközi Törvényszék börtönében szeretné látni Laurent Gabgbo-t Elefántcsontpart jelenlegi vezetése. Az áprilisban megbuktatott és elfogott volt államfőt háborús bűnökkel vádolják.

 

 Minél messzebb szeretné tudni az egykori államfőt, Laurent Gbagbo-t az új elefántcsontparti vezetés. Gnénéma Coulibaly emberi jogi miniszter úgy nyilatkozott, hogy megkönnyítené és meggyorsítaná a békefolyamatot, ha a háborús bűnökkel vádolt Laurent Gbagbo-t Hágába szállítanák. Az új hatalom Gbagbo-t teszi felelőssé a 2010-es elnökválasztást követő féléves válságért, amelynek következményeként háromezer ember veszette életét az afrikai országban.

A most napirendre került „transzfer” időzítését megfigyelők azzal magyarázzák, hogy november végén törvényhozási választásokat tartanak Elefántcsontparton. A jelenlegi hatalom nyilvánvalóan tart attól, hogy Gbagbo otthoni fogva tartásából erőt, politikai tőkét kovácsolhat az egyébként meggyengült ellenzék, és a választásokig hátralévő két hónapban akár szorossá is teheti az eredményt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez