Írókínzó rendőrök Ugandában

Uganda, Kampala – Őrizetbe vettek egy írót Ugandában, aki kritikus hangvételű könyvet írt Yoweri Museveni elnökről. A kötet még nem került kereskedelmi forgalomba, de megjelent a világhálón. Az író felesége azt mondta, hogy éhségsztrájkoló férjét a rendőrség többször is megkínozta.

 

 Az ugandai rendőrség szóvivője megerősítette a hírt, hogy Vincent Nzarambát őrizetbe vették, jelenleg nyomoznak az író és a könyve ügyében. Részleteket nem árult el a szóvivő és azt sem tudni, hogy mivel gyanúsítják az írót. A szóvivő arra a kérdésre sem adott választ, hogy a rendőrök tényleg megkínozták-e Nzarambát. Az író felesége elmondta, a hatóságok egy ideig nem engedték, hogy meglátogassa férjét a börtönben. De miután tiltakozó kampányt szervezett, bemehetett az íróhoz. Az asszony elmondta, hogy férjét súlyosan bántalmazták a rendőrök. Ráadásul a férfi éhségsztrájkba kezdett és azt követeli, hogy engedjék szabadon, mert nem érzi magát biztonságban.

 Vincent Nzaramba Yoweri Museveni elnök egyik leghangosabb kritikusa. Könyvében arról írt, hogy Museveni három lehetőséget hagyott az ugandai népnek, hogy eltávolítsa a hatalomból. Ez a három opció a puccs, a polgárháború, vagy az észak-afrikai eseményekhez hasonló tömegtüntetések. Miután Nzarambát letartóztatták, ismeretlenek feltöltötték a könyvét az internetes közösségi oldalakra.

 Yoweri Museveni elnök 1986-ban került hatalomra. Kritikusai diktátornak tartják, aki megsérti az emberi jogokat és a tönkreveri az ország gazdaságát. Musevenit februárban újraválasztották, de sokan úgy gondolják, hogy csalással nyert. Az ellenzéki pártok elutasították a választások végeredményét. Nem sokkal a választások után az ellenzéki mozgalmak kormányellenes tüntetéseket szerveztek, hogy Musevenit lemondásra kényszerítsék, de nem jártak sikerrel, mert a biztonsági erők rendre szétverték a megmozdulásokat. A tömegbe is belelőttek. Nemzetközi jogvédő szervezetek már régóta azzal vádolják Museveni titkosrendőrségét, hogy meghurcolja és brutálisan megkínozza az elnök kritikusait, hogy elhallgattassa őket.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez