Engedték, majd szétverték a kongói tüntetést

Kongói Demokratikus Köztársaság, Kinshasa – Ellenzéki tüntetést vertek szét a kongói rendőrök Kinshasában. Kongóban hamarosan választásokat tartanak, az ellenzéki pártok már előre félnek attól, hogy a jelenlegi vezetés megtesz mindent annak érdekében, hogy megőrizze hatalmát.

 

 Egyre feszültebb a helyzet Kongóban, ahol utoljára 2003-ban tartottak választásokat, miután sikerült lezárni az évek óta húzódó polgárháborút. A jelenlegi tervek szerint az idei választásokat novemberben tartanák meg, de szakértők arra figyelmeztetek, hogy a vontatottan haladó előkészületek miatt könnyen elhalasztatják a voksolást.

Több száz ( a reuters beszámolója szerint 300) ember vonult az utcára, hogy tiltakozzon az esetleges késlekedés miatt. A kinshasai rendőrség engedélyezte a tüntetést a főváros központjában, de végül szétverte a megmozdulást. A rendfenntartók könnygáz gránátokkal oszlatták a tömeget és összecsaptak a tüntetőkkel. A megmozduláson részt vett Etienne Tshisekedi, aki az ellenzék jelöltje az idei elnökválasztáson.

Az ellenzéki pártok jelezték, hogy a szavazók regisztrációjakor több szabálytalanságot tapasztaltak. Sokakat kétszer is nyilvántartásba vettek a választási biztosság munkatársai- állítják az ellenzéki pártok. A bizottság cáfolta a vádakat, de elismerte, voltak tévedések. De ezeket már mind helyrehozták.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez