A szomáliai lázadó üzenetét elmondta

Szomália, Mogadishu – A szomáliai szélsőséges iszlamista lázadók vezére egy audiokazettát küldött az országban állomásozó Afrikai Unió-s békefenntartóknak. A vezér azt üzente, hogy nem adják fel a harcot annak ellenére, hogy kivonultak Mogadishuból. Szakértők szerint a lázadók körében nincs egyetértés a háború folytatásáról.

 

 Nem lélegezhetnek fel az afrikai békefenntartók és az átmeneti kormány katonái. Sheikh Muktar Abu Zubeir, az Al Shabab lázadó szervezet első számú vezetője azt üzente, hogy fegyveresei továbbra is támadni fogják a kormányerőket. A lázadó vezér azt mondta, hogy a háború új szakaszhoz érkezett, kivonulásuk Mogadishuból nem azt jelenti, hogy meggyengültek és feladták volna a harcot. A lázadó vezér azzal vádolta az országban tevékenykedő humanitárius segélyszervezetek, hogy félrevezetik a világot, amikor azt állítják, az országban éhínség pusztít. Szerinte a segélyszervezetek hazudnak, és nem azért vannak az országban, hogy segítsenek, hanem azért, hogy hittérítő tevékenységet folytassanak és gyarmatosítsák Szomáliát.

 Mogadishut jelenleg a kormányerők és egy 9000 fős afrikai békefenntartó misszió őrzi. A fővárosba naponta több ezer ember érkezik, hogy részesüljön a külföldi segélyekből. A menekültek többsége a lázadók által uralt területekről jön, ahova az al Shabab nem engedi be a humanitárius segélyeket és a civil szervezeteket. Szomáliában 60 éve nem volt ekkora szárazság. Az ENSZ adatai szerint több mint 3 millió ember szorul azonnali segélyekre.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez