Mindenki bűnös Szomáliában

Amerikai Egyesült Államok, New York – A Human Rights Watch szervezet szerint Szomáliában minden harcoló fél megszegi a nemzetközi normákat, ezért mindenki felelős, mindenki bűnös.

 

 A nemzetközi emberjogi szervezet azzal vádolja az al Shabab iszlamista lázadókat, hogy különös kegyetlenséggel számolnak le civilekkel. Az ellenőrzésük alatt álló területeken megsarcolják az amúgy is nyomorgó az embereket, még a vízre is adót vetettek ki. Ráadásul erőszakkal hurcolják el a férfiakat, akiket arra kényszerítenek, hogy harcoljanak a kormányerők ellen. Férfiak híján nincs, aki megművelhetné a földeket. Az al Shabab a harcok idején sem kíméli a civileket. Fegyveresei előszeretettel lőnek gránátokat és rakétákat a lakónegyedekre.

A kormányerőket pedig azzal vádolja a Human Rights Watch, hogy jogtalanul és gyakran indok nélkül tartóztatják le a civileket. Nem tartják tiszteletben az emberi jogokat és gyakori az önbíráskodás. A katonák a nemi erőszaktól sem rettennek vissza. A szomáliai átmeneti kormány cáfolta a vádakat, szerintük a civil szervezet jelentése elfogult, helytelen és pontatlan.

Szomáliának 20 éve nincs működő kormánya. Jelenleg hatalmas a szárazság és 2,3 millió ember szorul azonnali segélyekre. Az országból naponta több ezer ember menekül el az éhínség és a fegyveres milíciák elől..

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez