Erősítést kér a szomáliai vezetés az ENSZ-től

Szomália, Mogadishu – A szomáliai vezetés azt kéri az ENSZ-től, hogy állítsanak fel egy különleges alakultatot, ami a humanitárius segélyek védelmével foglalkozik.

 

 A szomáliai vezetés és az Afrikai Unió békefenntartó missziója (AMISOM) elismerte, hogy nem tudják a főváros teljes egészét ellenőrzésük alá vonni, az al Shabab lázadók kivonulásának ellenére sem. Közben folyamatosan érkeznek a menekültek a fővárosba, hogy részesüljenek a külföldi segélyszállítmányokból. Az al Shabab lázadók pedig kijelentették, hogy a háborúnak nincs vége, csak taktikát változtattak és áttérnek a gerilla hadviselésre. A szomáliai miniszter elnök Abdiweli Mohamed Ali, az ENSZ szomáliai főbiztosával Velerie Amossal tárgyalt a speciális feladatokkal ellátott alakulat felállításáról. A miniszterelnök elmondta, hogy az egységnek két feladata lenne: megvédeni a humanitárius segélyeket és konvojokat, illetve a menekülttáborok védelmét is ők látnák el. Arról viszont nem tett említést a miniszterelnök, hogy hány katonából állna ez a speciális egység.

Szomáliában az ENSZ adatai szerint körülbelül 3,6 millió ember éhezik. A legsúlyosabb a helyzet a lázadók által ellenőrzött területeken van.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez