Nem a meleg miatt fő a kéksisakosok feje Szomáliában

Szomália, Mogadishu – Az Afrikai Unió szomáliai békefenntartó missziójának (AMISOM) parancsnoka erősítést kért annak érdekében, hogy teljes mértékben ellenőrzésük alá vonják a fővárost. Az al Shabab lázadók nemrég vonultak ki a Mogadishuból. A fővárosban rengeteg a menekült.

 

 

Az AMISOM parancsnoka, Fred Mugisha tábornok 3000 békefenntartót kért az Afrikai Uniótól, hogy megszilárdítsák pozícióikat a fővárosban és biztosítsák a segélyek rendezett szétosztását. A tábornok elmondta, hogy légi támogatásra és hajókra is szükségük van annak érdekében, hogy teljes mértékben ellenőrzésük alá vonják Mogadishut és az ország többi régióját. Mert most hiába tudnak arról, hogy a lázadók tengeri úton kapnak utánpótlást, légierő és haditengerészeti segítség nélkül nem tudják megállítani a szállítmányokat. Az al Shabab lázadók kivonulása óta a szomáliai kormányerők és a békefenntartók a főváros 90% tartják ellenőrzésük alatt, de az összecsapások ennek ellenére is állandóak a Mogadishuban. A tábornok elmondta, hogy egyes negyedekben még maradtak lázadók.

 

Az ENSZ szomáliai főbiztosa elmondta, hogy a békefenntartóknak komoly szükségük van az erősítésre. Az al Shabab lázadók kivonulása nem azt jelenti, hogy feladták a harcot. Szakértők szerint a lázadók taktikát váltanak, áttérnek a gerilla hadviselésre.

 

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa egy éve jóváhagyta, hogy 12 ezer főre emeljék az AMISOM létszámát, de az Afrikai Unió szerint ez nem elég. A szervezet úgy becsüli, 20 ezer katonára lenne szükség. Eddig két afrikai ország, Burundi és Uganda küldött kéksisakosokat Szomáliába.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez