Véres Függetlenség Nap Kongóban

Kongói Demokratikus Köztársaság, Lubumbashi – Halálos áldozatokat követelő összecsapások robbantak ki Kongó bányászati központjában, Lubumbashiban. Joseph Kabila elnök a városban tartózkodik, ahol nagy ünnepséget szerveznek a Függetlenség Nap-ja alkalmából. A fegyveres támadók egy katonai raktárt rohamoztak meg.

 

 

A rendőrség azt közölte, hogy két támadó és három civil vesztette életét a harcokban. Az összecsapások Lubumbashi ipari negyedében robbantak ki, egy katonai fegyverraktár közelében. A helyiek arról számoltak be a BBC-nek, hogy a támadók a fegyverraktárt akarták kifosztani és erősítést is kértek rádión keresztül támogatóiktól. A kongói hatóságok viszont cáfolták, hogy a fegyverraktár lett volna a célpont. Lambert Mende kormányszóvivő elmondta, hogy a támadók fegyveres rablók voltak, akik a helyi bányászati cégek telephelyét akarták kifosztani. A kongói hatóságok szerint a fegyveresek téveséből támadták meg a katonai létesítményt.

Közben nagy eseményre készülnek Lubumbashiban, ahol az ország függetlenségének 51-dik évfordulója alkalmából ünnepséget rendeznek, ahova külföldi diplomatákat is várnak. Az incidens nem zavarta meg az előkészületeket.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez