Szokatlan témájú konferenciára hívták össze Uganda farmereit. Az előzmény az, hogy az országban az agrárium kistermelői fokozatosan eltávolodtak a piactól, részben a globalizáció, részben a piaci reformok miatt. Emellett mind kevesebb pénzügyi és műszaki szolgáltatáshoz jutnak hozzá, kiszorulnak a hagyományos exportpiacokról. Paradoxon, de igaz, az urbanizáció és növekvő fogyasztói jövedelmek bizonyos rétegek keresletét “eltolták” a magasabb élelmiszerszabványok felé. A szupermarketek, iparilag előállított gyorsételek a belső piacot alakították át és egyben ellehetetlenítették az ilyen igényeket kielégíteni nem tudó gazdákat. A konferencia ezért célozta meg a mezőgazdaság kisvállalkozóit, témává téve az innovatív, rugalmas gazdálkodást, a hozzáadott érték növelésének módozatait. A térség egyik szakembere felszólította a gazdálkodókat, hogy alkossanak szövetkezeteket a piac elérése céljából, illetve lépjenek ki az otthoni gazdálkodás keretei közül, lépjenek át az üzleti gazdálkodás léptékébe. Hasonlóan agitált az agrártárca biztos-helyettese, Deus Muhwezi: sok kisbirtokos gazda még nem tudta megtörni az önellátó gazdálkodás gátját, pedig a farmer vállalkozó-szellem fejlesztése a kulcs a fenntartható növekedéshez és a fejlődéshez a mezőgazdaságban.
Ne csak magadnak termelj!
Piaci szemléletet, piachoz alkalmazkodó szövetkezést és léptékváltást tartanak fontosnak az agrárium területén is az ugandai szakemberek.
(Visited 1 times, 1 visits today)