A félelem menekültjei a békétől is félnek Elefántcsontparton

Elefántcsontpart, Duékoué – Menekültek ezrei tengetik mindenapjaikat Duékoué katolikus missziójának ingatlanaiban. A nyugat-elefántcsontparti város alaposan megszenvedte az hetekkel ezelőtt véget ért politikai válságot. A misszió összesítése szerint több mint ötszázan vesztették életüket.
A duékoué-i katolikus misszió a politikai válság kitörése óta a menekülők utolsó reménye. Mára több mint harmincezer embert fogadott be, főleg guéré nemzetiségűeket. A misszió ingatlanjai már hónapokkal ezelőtt megteltek, így mostanra elborzasztó körülmények között élnek a menekültek. A legtöbben mennének is, de ez egyáltalán nem könnyű. A Radio France Internationale (RFI) riportjából kiviláglik, hogy az emberek félnek elhagyni szörnyű, de békés menedéküket. Többek félnek attól, ha hazatérnek, milicistának hiszik őket és börtönbe kerülnek. Mások szerint nincs hová menniük, a házuk lerombolva, egykori falujukban se villany, se víz.
Persze mint mindenütt, itt is van remény arra, hogy a dolgok rendbe jöjjenek. A marokkói ENSZ kéksisakosok által őrzött „táborban” 200 kisbaba jött világra február óta.
Az új elefántcsontparti elnök beiktatásakor ígéretet tett, hogy mindenki bűnhődni fog, aki bűnt követett el az öt hónapos politikai válság idején. Duékoué-ban nagyon bíznak abban, hogy Ouattra a sajátjait is megbünteti majd.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez