Szellemváros és a háború kísértete Szudánban

Szudán, Kartúm – Nem sikerült megegyeznie Észak-, és Dél-Szudánnak arról, hogy az északi csapatokat kivonják az olajban gazdag, rendezetlen státuszú határvidékről. A tárgyalások kudarca miatt sok elemző tart attól, hogy a két országrész szétválása súlyos konfliktusokat fog gerjeszteni.

Az északi kormány nem hajlandó visszavonni csapatait Abyei régióból. A kartúmi vezetés katonái kilenc nappal ezelőtt vonultak be az olajban gazdag határvidékre. A feszültség miatt egyre többen beszélnek háborús fenyegetésről, veszélyről, ezeket a félelmeket próbálta eloszlatni a két országrész alelnöke a hétfői találkozón. Sikertelenül. Riek Machar, a déli alelnök arra kérte Ali Osman Tahát, hogy vonják vissza csapataikat a régióból. Szudán viszont egyértelműen elutasította a kérést.

 

Az ENSZ adatai szerint 15-20 ezer civil menekült el a területről a harcok miatt. Machar szerint a hadsereg jelenléte megakadályozza a lakosokat abban, hogy visszatérjenek otthonaikba. Az ENSZ szóvivője a kifosztott és félig lerombolt Abyeit “szellemvárosnak” nevezte, ahonnan a lakosokkal együtt mintha az élet is eltávozott volna.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez