Mindenki bűnös Elefántcsontparton

Elefántcsontpart, Abidzsán – Az Amnesty International háborús bűnök elkövetésével vádolja Alassane Ouattara elefántcsontparti elnököt és volt riválisát, Laurent Gbagbót. A politikai krízis idején több ezer ember halt meg és százezrek menekültek el az országból.
Különböző jogvédő szervezetek nyomozást indítottak, hogy kiderítsék, kik a felelősek az Elefántcsontparton elkövetett mészárlásokért. Szemtanúkat és túlélőket kutattak fel, a tanúvallomásokat pedig rögzítették. Az összegyűjtött dokumentumok, vallomások alapján a civil szervezetek és az Amnesty International munkatársai arra a megállapításra jutottak, hogy a krízis idején mindkét fél követett el háborús és emberiség elleni bűntetteket az országban.
A tanúvallomásokból az is kiderült, hogy főleg törzsi alapon követtek el erőszakos bűncselekményeket a biztonsági erők és a Gbagbót támogató milíciák. Szemtanúk elmondták, hogy a Gbagbóhoz hű fegyveresek először igazoltatták az áldozataikat, és utána kezdtek el gyilkolni. Több szemtanú is arról számolt be, hogy Gbagbo fegyveresei egész falvakat és településeket romboltak le és gyújtottak fel.
Az Alassane Ouattarát támogató fegyvereseket is súlyos felelősség terheli. A civil szervezetek által készített jelentésekből kiderült, hogy az Ouattara párti milíciák rögtönzött kivégzéseket hajtottak végre és számos települést gyújtottak fel. A Duekoue-i mészárlás az Ouattarát támogató fegyveresek műve és bűne. Az Amnesty International szerint az ENSZ békefenntartókat is felelősség terheli a Duekoue–i vérengzés miatt. A jelentésekből kiderült, hogy több helyi civil az ENSZ csapatok segítségét kérte, amikor kezdetét vette a mészárlás. Az UNOCI bázisa 1 km-re volt a vérengzések helyszínétől, de a békefenntartók nem léptek közbe.
Az Amnesty International arra is felhívta a figyelmet, hogy az áldozatok igazságának elismerése és a jóvátételi folyamat beindítása nélkül nem lesz béke az országban.
(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez