Háború hadüzenet nélkül Szudánban?

Egyesült Államok, New York – Nagy felháborodással fogadta az ENSZ BT, hogy az észak-szudáni hadsereg bevonult Abyei régióba, amely a két országrész határán található. Az olajban és termőterületekben gazdag terület hovatartozása vitatott. Az ENSZ BT arra szólította fel a kartúmi vezetést, hogy a lehető leggyorsabban vonja vissza csapatait a térségből.

 

 Az észak-szudáni hadsereg a hétvégén vonta irányítása alá Abyei régió központját és több települését. A harcok miatt egyre feszültebb a helyzet Dél-Szudán. A dzsubai vezetés szerint Abyei elfoglalása háborús provokáció. Az ENSZ BT elítélte az észak-szudáni katonai offenzívát. A francia ENSZ nagykövet elmondta, hogy a kartúmi vezetés ezzel a lépéssel megsértette a 2005-ben kötött békemegállapodást. Az ENSZ főtitkára és az EU külügyi főbiztosa is elítélte a katonai akciót. Az Orvosok Határok Nélkül humanitárius szervezet képviselője a BBC-nek azt mondta, hogy a harcok miatt 20 ezer civil hagyta el otthonát. A dél-szudáni fegyveres erők (SPLA) szóvivője elmondta, hogy az észak-szudáni hadsereg 5 ezer katonával vett részt a hadműveletben. Tankokat és vadászgépeket is bevetettek a hadműveletben. Egy szemtanú a BBC-nek azt mondta, hogy legalább 42 embert ápolnak a helyi kórházban.

 A dél-szudáni vezetés a nemzetközi közösség segítségét kérte. A kartúmi vezetés azzal védekezett, hogy dél-szudáni lázadók 22 katonájukkal végeztek egy rajtaütésben, erre volt a válasz az ellentámadás.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez