Seregszemle, katonaszámlálás Elefántcsontparton

Elefántcsontpart, Abidzsán – A hónap végéig összeírják az Elefántcsontparti Köztársasági Erők (EKE) tagjait Abidzsánban, ezután az ország többi területére is kiterjed az akció. Az említett fegyveres erő gyakorlatilag Ouattara hadserege. Fontos szerepe volt Gbagbo megbuktatásában és elfogásában.

A tavaly novemberben kezdődött politikai válság idején számtalan Ouattarára szavazó fiatal csatlakozott az EKE elődjéhez, az Új Erőkhöz. Azt azonban senki sem tudja pontosan, hogy mennyien fogtak fegyvert. A nemrég indított összeírási akciónak éppen az a célja, hogy kiderüljön, mekkora valójában Ouattara EKE-je. A számlálásból az is kiderül majd, hogy kik a hivatásos katonák, és kik azok, akik önkéntesként álltak Ouattara fegyveresei közé. Utóbbiakat leszerelik.

A hatalom már szeretné a laktanyákban tudni az új hadsereg tagjait, de ez még hónapokig várathat magára. A csendőrség és a rendőrség tagjai ugyanis nem vették még fel a szolgálatot. A Gbago párti egyenruhások nem hallgatnak az új hatalom hívó szavára.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez