Nemzeti konzultáció a zimbabwei alkotmányról

Zimbabwe, Harare – Rövid mosolyszünet után folytatják az új alkotmány előkészítését célzó tárgyalásokat az egységkormány pártjai. A munka nehézségét és az egyetértés hiányát jól példázza, hogy a felek arról sem tudtak megegyezni, miként építsék be a lakosság véleményét az alaptörvénybe.

A Zanu-PF és a Mozgalom a Demokratikus Változásért pártok képviselői szerdán függesztették fel az alkotmányról szóló tárgyalásokat. A vita arról szólt, hogy a lakosság véleményét mennyire vegyék figyelembe. Több nyilvános konzultációt tartottak már az alaptörvényről az országban, de több alkalommal erőszakos cselekmények szakították meg a társadalmi párbeszédet. A két párt végül megegyezett abban, hogy az alkotmányügyi bizottság mennyiségi és minőségi szempontokat egyaránt figyelembe vesz a lakossági konzultáció eredményeinek, javaslatainak feldolgozásakor.

Zimbabwe a tervek szerint szeptemberben tartott volna népszavazást az alkotmány-tervezetről, de a tárgyalások felfüggesztése miatt valószínűleg ez későbbi időpontra fogják halasztani.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez