Nem mártír, vádlott lesz az elefántcsontparti elnök

Egyesült Államok, New York – Ellenfelei nem akarnak mártírt csinálni a hatalmához ragaszkodó Laurent Gbagbó-ból. Élve akarják elfogni.

 

 Előbb vagy utóbb, de elfogjuk Gbagbót – mondta Youssoufou Bamba, elefántcsontparti ENSZ nagykövet New Yorkban. Bamba hangsúlyozta, a politikust élve akarják kézre keríteni, hogy felelősségre vonják bűnei miatt, és szó sem lehet arról, hogy szabadon távozzék külföldre. Az ENSZ nagykövet azt is kijelentette, hogy nem tárgyalnak többet Gbagbóval, aki többszöri felszólítás után sem volt hajlandó önként távozni a hatalomból. Legutóbb pár nappal ezelőtt tárgyaltak egymással a szembenálló felek, de nem jutottak közös nevezőre. Gbagbo akkor élő televíziós adásban jelentette be, hogy továbbra sem ismeri el Ouattarát elnöknek, és legfeljebb a tűzszünetről hajlandó tárgyalni ellenfelével.

Ouattara fegyveresei, az ENSZ kéksisakosai és a francia békefenntartók teljesen körbezárták Gbagbo rezidenciáját, amelyet a Köztársasági Gárda elit fegyveresei védenek. Gbagbo a feltételezések szerint a palota alatti bunkerben rendezte be főhadiszállását.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez