Elmaradt a parlamenti választás Nigériában

Nigéria, Lagos –  Harmadik alakalommal rendeznek választásokat Nigériában, miután 1999-ben véget ért a katonai diktatúra. Afrika legnépesebb álmában rendszerint erőszakba torkoló tüntetések és csalások borzolják a kedélyeket. A Választási Bizottság elnöke megígérte, hogy az idén szabad és tisztséges választásokat tartanak Nigériában. Az Amnesty International azt mondta, hogy az elmúlt két hétben legalább 20 ember gyilkoltak meg a választások előtti összecsapásokban és leszámolásokban.
Mára hirdették ki a parlamenti választásokat Nigériában. A Választási Bizottság szigorú biztonsági intézkedéseket rendelt el a csalások megelőzésére, de az utolsó pillanatban végül lefújták a voksoláss. Elsőként a fővárosban halasztották el szavazást, mert a szükséges eszközök nem érkeztek meg időben a szavazó helységekhez – mondta a Választási Bizottság szóvivője. A Nigerfolyó torkolatvidékén is hasonló problémák álltak elő. Választási megfigyelők jelezték, hogy Borno, Rivers és Bayaelsa államokban sincs mivel szavazni. Sem a fülkék, sem a szavazócédulák, sem az gyűjtőurnák nem érkeztek meg.
Az április a választások hónapja lenne Nigériában, ezért a korábbinál is nagyobb a feszültség az országban. Pénteken késő este ismeretlen tettesek bombát dobtak egy rendőrállomásra, sebesültekről, vagy áldozatokról nem érkeztek hírek. Bayaelsa államban lövöldözés tört ki, miután a Munkás Párt egyik jelöltje azzal vádolta riválisát, hogy az megfélemlíti a szavazókat, hogy ne menjenek el szavazni. A Niger-deltából a hatóságok azt jelentették, hogy két embert őrizetbe vettek, mert fegyvereket és lőszereket találtak a  teherkocsijukban.
(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez