„Hazaárulók” szabadlábon Zimbabwéban

Zimbabwe, Harare – A zimbabwei Legfelsőbb Bíróság 2000 dollár óvadék fejében szabadon engedett hat, korábban hazaárulással vádolt aktivistát. Azért tartóztatták le őket, mert állítólag az észak-afrikaihoz hasonló tüntetéseket akartak szervezni a dél-afrikai országban. Viszont nem volt elég bizonyíték ellenük.

Munyaradzi Gwisai korábbi törvényhozót és öt társát februárban tartóztatták le, hazaárulás vádjával. Samuel Kudya bíró szerint viszont nem volt elég bizonyíték ellenük. „Nem láttam arra bizonyítékot, hogy zimbabweiek egy a tunéziaihoz és az egyiptomihoz hasonló forradalmat akarnának szervezni”. Az ügyészek szerint fennáll a szökés veszélye, ezért a szabadon bocsátott aktivistáknak hetente háromszor jelentkezniük kell a rendőrségen. Zimbabwében a hazaárulásért halálbüntetés jár.

A letartóztatások nemzetközi felháborodást váltottak ki. Az ENSZ Emberi Jogok Főbiztosságának egyik képviselője szerint Robert Mugabének 1980 óta „nem sikerült megtanulnia a leckét”, még az egyiptomi és tunéziai felkelésekből sem okult.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez