Uganda választ-minden marad a régiben?

Uganda, Kampala –Általános választásokat és elnökválasztást tartanak Ugandában. A meglepetés valószínűleg elmarad, az ellenzék csalásoktól tart, és Egyiptommal meg Tunéziával példálózik.

 

Kisebb fennakadásokkal és 45 perces késéssel elkezdődött a szavazás Ugandában. Jelenleg minden a tervek szerint halad, a megfigyelők nem jeleztek rendellenességeket a szavazás kezdete óta, a hosszú várakozási idő is csökkent, miután sokan már reggel leadták a voksukat. A rendőrség nagy erőkkel vonult ki, de egyelőre nem kellett sehol sem közbeavatkoznia. A választópolgárok délután ötig adhatják le szavazatukat. Uganda északi régiójában is probléma nélkül folyik a szavazás, ahol most először választhatnak az emberek azóta, hogy sikerült kiűzni a helyi lázadókat az ország területéről.

Hatan indultak elnöki posztért. A legesélyesebb a jelenlegi elnök, Yoweri Museveni, aki 25 éve vezeti az országot. Legnagyobb riválisa Kizza Besigye, aki korábban Museveni szövetségese, és egy időben az orvosa is volt. Besigye azzal fenyegette meg a jelenlegi vezetést, hogy az észak-afrikai kormányellenes megmozdulásokhoz hasonló demonstrációt szervez, ha kiderül, hogy csalás történt a választáson.

A Választási Bizottság elnöke arra kérte a jelölteket, a politikai pártokat és a médiát, hogy ne közöljenek bizonytalan eredetű adatokat, várjanak, amíg a bizottság kihirdeti a hivatalos eredményeket. Ez vasárnap este fog megtörténni.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez