Marokkó is mocorog

Marokkó,Rabat – Tiltakozó gyűlést szerveznek fiatalok Marokkóban február 20-ra. A jelszavak már jól ismertek Tunéziából, Egyiptomból. A toborzáshoz kétperces videót is készítettek.
Tizennégyen, nők és férfiak szerepelnek a tüntetésre buzdító videofelvételen. Mindegyikük úgy kezdi rövid mondanivalóját, hogy „Marokkói vagyok, és ott leszek a február 20-i tüntetésen, mert…”. Ezután sorolják fel, hogy milyen gondokat látnak hazájukban. A legtöbb szlogen már jól ismert Tunéziából, Egyiptomból. Korrupció, a tanuláshoz és az egészéghez való jogok hiánya, a munkások jogainak elismerése, hogy véget lehessen vetni a kizsákmányolásnak. Főleg ezek a problémák feszítik a marokkói társadalmat az üzenet készítői szerint.
Marokkó a többi észak-afrikai országhoz képest stabilnak tűnik. Hiszen a monarchia élén álló uralkodó legitimitását egyelőre nem kérdőjelezik meg. Az viszont kiszámíthatatlan, hogy egy reformokat követelő mozgalom megerősödése milyen politikai mozgásokat indíthat be a marokkói megszállás alatt lévő Nyugat-Szaharában.
(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez