Patkányok és politika Ugandában

Uganda, Kampala – Egy ugandai férfi azt tervezi, hogy nyilvános patkányevéssel próbálja jobb belátásra bírni az ország elnökét, Yoweri Museveni-t. A meglehetősen szokatlan akció nem idegen az ugandai politikai kultúrától, korábban már eredményesnek bizonyult.

John Ojim Omoding a saját nagyapjától vette az ötletet a tiltakozáshoz. 1947-ben az idős felmenő megevett egy patkányt az angol gyarmattartók szeme láttára. Azt követelte, hogy a Tororó nevű területet nyilvánítsák önálló kerületté. ( az átminősítés szélesebb jogköröket, nagyobb önállóságot biztosítana a területnek) A zord angolok a szájhagyomány alapján terjedő pletykák szerint annyira elszörnyedtek a látványtól, hogy teljesítették a nagypapa kérését. 2005-ben aztán az unoka, Omoding is bevetette az angoloknál sikerrel tesztelt családi módszert, ő az ország elnökét próbálta rábírni arra, hogy szélesítse ki Tororó jogait. Nem járt eredménnyel, ezért most azt tervezi, hogy megismétli az akciót. Kapóra jöhet, hogy Museveni kampány körútja miatt járja az országot, és a tervek szerint Tororóba is ellátogat. Az elnökválasztást február 18-án tartják. Museveni negyedszer nyerheti el a tisztséget.

Ugandában nem szokás patkányt enni. Egyedül az iteso törzs néhány tagja fogyasztja rendszeresen a gusztustalan rágcsálókat. Omoding szerint a patkányevés „történelmi szokás, amelynek célja a fejlesztési programok előmozdítása.”.Az önérzetes mondat azt jelzi, hogy az Omoding família bevonult az ugandai történelembe.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez