Betiltott tüntetések Algériában

Algéria, Algír – Megijedt az algériai hatalom a tunéziai és az egyiptomi események láttán. A belügyminiszter biztonsági okokra hivatkozva minden felvonulást betiltott Algír utcáin.

A rendelet szerint nem követelhetnek munkát és változásokat az utcán a munkanélküliek. És az ellenzék sem tarthatja meg a február 12-re tervezett tüntetését. A „Nemzeti Koordináció a Változásért és a Demokráciáért” elnevezésű ernyőszervezet (tagjai a független szakszervezetek, a politikai és az emberi jogi szervezetek) a rendkívüli állapot feloldását követelné a február közepére meghirdetett megmozduláson. A szervezőket azonban egyelőre semmi nem tántorítja el, azt mondják, hogy a jelenlegi patthelyzetből valahogy ki kell lépni. Algériában évek óta tábornokok vezetik az országot, mert a 2000-es évek elején rendezett szabad választások polgárháborúhoz vezettek.

Az elmúlt napokban azonban a tunéziai és az egyiptomi események hatása beszűrődött Algériába is. Az elmúlt hétvégén ketten ismét felgyújtották magukat. Az egyikük azért, mert nem hosszabbították meg a munkaszerződését. Egy, a napokban alakult, a munkanélküliek jogait védő szervezet február 6-ra szervez tüntetést.

A tiltás ellenére mindkét felvonulást meg akarják tartani. Várhatóan komoly összecsapások lesznek a rendkívül erős és jól felszerelt algériai rendőrséggel.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez