Új kormányra vár Tunézia

Tunézia, Tunisz – A volt elnök még hatalmon lévő pártjának feloszlatásáért tüntettek Tuniszban napközben. Az ezres tömeg a Bourguiba sugárúton, a város központjában gyűlt össze. Közben az egész ország arra vár, hogy kihirdessék az új átmeneti kormány névsorát. Az Európai Unió kész azonnali segítséget nyújtani a választások megszervezéséhez.
Három nappal Ben Ali bukása és elmenekülés után még mindig rendkívül feszült a hangulat Tunéziában. A hétvégi, az ellenzékiekkel is folytatott egyeztetések után be kellene jelenteni az átmeneti kormány névsorát. Egy nem hivatalos névsor már kering a világhálón, de ebből csak annyi olvasható ki, hogy három ellenzéki tagja is lehet az ügyvezető kormánynak.

Az Európai Unió jelezte, hogy kész azonnali segítséget nyújtani az előrehozott választások lebonyolításához.

Moncef Marzouki, a világi ellenzék egyik szimbolikus alakja már be is jelentette, hogy indulni kíván az elnökválasztáson. Marzouki most a Kongresszus a Köztársaságért nevű, baloldali világi párt vezetője, ez a politikai alakult Ben Ali országlása idején be volt tiltva. Marzouki-t be is börtönözték politikai tevékenysége miatt.

Bejelentette hazatérését Rached Ghannouchi a mérsékelt iszlamista párt, az Ennahda száműzetésben élő vezetője is. Szerinte csak koalíciós kormány, világi és vallási koalíció vezetheti ki Tunéziát a belpolitikai válságból.

Rached Ghannouchi az első időkben barátinak is nevezhető kapcsolatot ápolt Ben Ali-val. Az iszlamista politikust Ben Ali hatalomra jutásakor megmentette a halálbüntetéstől. Köszönetképpen a szabadon engedett Rached Ghanouchi és pártja szakított a fundamentalista iszlám politizálással. Pártja nevéből törölte az erre vonatkozó hivatkozást, elfogadta a nők helyzetének rendezését, az abortusz engedélyezését. Csakhogy 1989-ben pártja elindult a választásokon. Azt állították, hogy 22 százalékot szereztek, viszont Ben Ali pártja minden parlamenti székbe a saját képviselőit ültette. A választások után 30 ezer iszlamistát vetettek börtönbe évekre, sokakat életfogytiglani szabadságvesztésre ítéltek. Rached Ghannouchi száműzetésbe vonult.

Most visszatérésekor úgy fogalmazott, hogy legalább fél évre lenne szüksége az elnyomott tunéziai politikai mozgalmaknak arra, hogy felkészüljenek egy valóban demokratikus választásra.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez