Katonai gyűrű az elefántcsontparti ellenállók negyedében

Elefántcsontpart, Abidzsán – A Gbagbo-hoz hű hadsereg alakulatai körbevették Abidzsán Abobo negyedét. A területen az elmúlt napokban véres harcok dúltak a hadsereg és Ouattara támogatói között. A körbezárt kerületbe nem engedik be az elefántcsontparti ENSZ misszió kéksisakosait.
Két napja folyamatosan harcolnak az Ouattara elnökségét támogató abobo-i lakosok a hadsereggel és a csendőrséggel. A városrészt az éjjel körbevették és lezárták a Gabgbo-hoz hű erők. A területre tartó békefenntartó ENSZ csapatokat sem engedték be, vissza kellett fordulniuk. Abobo-ban éjszakára kijárási tilalmat is bevezettek.

Az abobo-i negyedben azután törtek ki zavargások, hogy egy több száz fős katonai, csendőrségi alakulat két napja hajnalban házkutatásokra hivatkozva megszállta a városrészt. A harcokban legalább 8 egyenruhás és számos civil vesztette életét. Az ENSZ helyi képviselői szerint a területen van két tömegsír is, de ezeknek a felkutatását a Gbagbo-hoz hű csapatok mindeddig megakadályozták.

Ban-ki Moon ENSZ-főtitkár ismét figyelmeztetést intézett Laurent Gbagbo-hoz. Ebben úgy fogalmaz, hogy felelősségre vonják azokat, akik az abobo-i akciókat tervezik és végrehajtják. Újra megerősítette, hogy az ENSZ csapatok elleni bármilyen támadás elfogadhatatlan.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez