A fővárost is elérte a tiltakozási hullám Tunéziában

Tunézia, Tunisz – Tuniszban is az utcára vonultak az emberek az elmúlt hetek vidéki tüntetései után. A városba katonai erősítést vezényeltek. A belügyminisztert eltávolították a kormányból. Az államfő a tüntetések miatt letartóztatottak szabadon bocsátást rendelte el.

Az éjszaka Tuniszt is elérték a szociális válság miatti utcai események. A főváros egyik nyugati negyedében csaptak össze a tüntetők és a rendőrök. A zavargások után reggel több katonai egységgel erősítették meg a tunéziai fővárost. A páncélozott járművek, dzsipek, állig felfegyverzett katonák a fontosabb kereszteződésekben állomásoznak-jelentette az AFP francia hírügynökség.

A négy hete tartó zavargások miatt távoznia kellett a kormányból a belügyminiszternek. Az államfő pedig vizsgálatot kért a közhivatalokat érintő korrupció gyanús ügyekben. Ben Ali egyúttal elrendelte a tüntetések miatt őrizetbe vett emberek szabadon bocsátását.

A négy hete kezdődött szociális felkelésben kormányzati források szerint 20, ellenzéki számítások szerint már 50 civil halt meg.

A tunéziaiak, főleg fiatal diplomások azért demonstrálnak, mert nincs munkájuk, a helyzetüket reménytelennek látják. A hét elején Ben Ali köztársasági elnök 2012-végéig szóló, 300 ezer új munkahelyet teremtő programot jelentette be a részletek ismertetése nélkül

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez