A politikai sakkjátszma folytatódik Elefántcsontparton

Elefántcsontpart, Abidzsán -A tárgyalások folyatódnak, ezzel az eredménnyel zárult a három Nyugat-afrikai elnök látogatása Elefántcsontparton. Mindez azt jelenti, hogy a hatalomhoz foggal-körömmel ragaszkodó Laurent Gbagbo az ultimátum mellett újabb haladékot kapott.

A három elnök, Benin, Sierra Leone és Cape Verde vezetője egyértelműen közölte az elnökválasztáson alulmaradt elefántcsontpart politikussal: ha nem adja át önként és békésen a hatalmat riválisának, akkor a Nyugat-Afrikai Országok Szervezete fegyveres erővel bírja rá a távozásra. A küldöttség a keddi találkozót követően Nigériába utazik, hogy tájékoztassa a szervezet vezetőjét, Goodluck Jonathant a tárgyalások eredményéről. Jobban mondva eredménytelenségéről. Gbagbo ugyanis a jelek szerint dacol a rá nehezedő nemzetközi nyomással, tiltakozással, a büntető intézkedésekkel, és nem hajlandó lemondani.

 A három elnök érkezése előtt az államfő tábora még úgy nyilatkozott, hogy barátként, testvérként fogadja a küldöttség tagjait, és megszívleli az általuk elmondottakat. Néhány órával a találkozó előtt azonban változott a hangnem, és Gbagbo kormánya már azt mondta, hogy nem tűr semmiféle beavatkozást az ország belügyeibe. A kabinet szóvivője a BBC-nek nyilatkozva pedig azt fejtegette, hogy egyetlen állam, egyetlen szervezet sem jogosult arra, hogy fegyveres erővel elmozdítsa egy szuverén ország vezetőjét. Gbagbo és köre azoknak az országoknak is üzent, amelyek hivatalosan is felvennék a kapcsolatot az általuk elismert Outtara kabinet képviselőivel. Ha ez bekövetkezik, a kölcsönösség elvét fogjuk alkalmazni velük, és az elefántcsontparti diplomáciai képviseletükkel szemben, mondta a kormányszóvivő. Az üzenet első számú címzettje Franciaország, amelynek külügyminisztere közölte, hogy kész fogadni a Párizs által legitimnek tekintett Outtara kabinet franciaországi nagykövetét.

 A választások után kitört zavargásoknak több mint 170 halottja van Elefántcsontparton. Kedden az ENSZ konvoját támadta meg a tömeg, az egyik békefenntartót bozótvágó késsel megsebesítették, és egy járművet felgyújtottak. A Gbagbo –t támogató ifjúsági szervezet viszont lemondta a mára tervezett felvonulást a fővárosban, képviselőik azt mondták, lehetőséget kell adni a válság diplomáciai rendezésére. A három nyugat-afrikai elnök várhatóan január elején tér vissza, hogy újra tárgyalóasztalhoz üljön. Gbagbóval. A dátum még nem ismert, de kiszivárgott hírek szerint január 2-án lesz az újabb forduló. Lehet, hogy az lesz az utolsó esély.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez