A mundér becstelensége Kongóban

Kongói Demokratikus Köztársaság, Kinshasa – Emberjogi szervezetek szerint több száz gyermeket kényszerítenek erőszakkal arra, hogy fegyvert fogjanak a lázadók oldalán a Kongói Demokratikus Köztársaságban.

 

 A New York-i székhelyű Human Rights Watch (HRW) szerint továbbra is több száz gyermeket soroznak be kényszerrel a helyi lázadó milíciák Kivu tartományban. A civil szervezet képviselői úgy szereztek tudomást az illegális toborzásokról, hogy néhány fiatalnak sikerült megszökni. Az általuk elmondottakat a helyi tanárok és hivatalnokok is megerősítették. Szeptember óta ezernél is több kiskorú gyermeket, köztük lányokat is hurcoltak el a lázadók. Anneke Van Woudenberg, a HRW munkatárasa elmondta, hogy a fegyveresek nyíltan, az iskolákból, falvakból és a termőföldekről gyűjtik be a gyermekeket. Woudenberg hozzáfűzte, hogy a gyerekeknek nincsen sok választásuk, ha nem engedelmeskednek, lelövik őket.

 A HRW szerint a kongói kormánynak határozottban kellene fellépnie a lázadók ellen. A civil szervezet Bosco Ntagandát gyanúsítja a legtöbb kiskorú kényszertoborzásával. Ntaganda jelenleg a kongói hadseregben szolgál. A volt lázadó vezér 2009-ben írta alá a békemegállapodást a kinshasai vezetéssel. Ntagandát a Nemzetközi Törvényszék is körözi, háborús büntettek elkövetése miatt. Van Woudenberg sokkolónak nevezte, hogy Ntaganda a nemzetközi elfogatóparancs ellenére is szabadon folytathatja korábbi tevékenységét, és felszólította a kongói kormányt, hogy azonnal tartóztassák le és adják ki a tábornokot. A civil szervezet szerint a békemegállapodás könnyen zátonyra futhat, hogyha továbbra is elnézik a gyermekek toborzását a polgárháború sújtotta országban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez