Kómában az elefántcsontparti gazdaság

Elefántcsontpart, Adidzsán – Hiperinflációs tünetek, sztrájkok sorozata, káosz a kakaó iparban és a polgárháború fenyegető közelsége. A politikai krízis szinte teljesen behálózta már a gazdaságot, amely szinte az utolsókat rúgja.

November 28-án véget kellett volna érnie a gazdasági mélyrepülésnek Elefántcsontparton. Ehelyett a csaknem egy hónapja tartó politikai birkózás csak tovább rontja az egyébként sem stabil nyugat-afrikai ország gazdasági kilátásait.

A két elnök egymásnak feszülése a hatalomért, gyakorlatilag ex-lex állapotot eredményezett a gazdaságban. A jogszabályok ugyan léteznek, de az igazgatás akadozik. Az elmúlt napok vérengzése ellenére is vannak nyitvatartó üzletek, de sok kereskedő nem meri felhúzni a rolót. Lassan nem is lesz mit árusítani. A szállítás is teljesen bizonytalan, bár hivatalosan fosztogatásról nem beszélnek, a szállítók nagy része fél útjára indítani a fuvart. Más logisztikai cégek pedig sztrájkolnak. Ennek eredményeként az abidzsáni piacon az elmúlt napokban az alapvető élelmiszerek árai megnégyszereződtek. Korábban 5000 közép-afrikai frankból kényelmesen be lehetett vásárolni két-három napra friss árut, most ez szinte semmire sem elég. A szállítás hiányosságai már érződnek a kakaó exporton is. Ez a legfontosabb elefántcsontparti export termék. A válság miatt már csak tengeri úton lehet a kakaót a célországokba juttatni. A hajók viszont csak jelentős késéssel tudnak kifutni, ráadásul a fegyveres konfliktus bekövetkezésének veszélye felhajtotta az árakat.
(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez