Karácsonyi sütemény Mauritiusról

Az európaiak, -főleg azok, akik nem ismerik a helyi szokásokat- néha megrökönyödéssel figyelik az afrikai karácsonyi készülődést. Nem értik, hogy ugyanazt az ünnepet sokféleképpen lehet megtartani. A mindenki számára egyértelmű különbség az időjárás. Az öreg kontinensen általában hó és fagy kíséri az ünnepet, Mauritiuson legalább 30 fok van ilyenkor

Az Európában megszokott és délre exportált szokások azért itt is keverednek a helyi hagyományokkal. Sokan ilyenkor feldíszítik a műfenyőket, a bátrabbak Karácsonyapónak öltöznek ( Magyarországon a Mikulásnak felel meg), akármilyen izzasztó is a műszakáll.

Mauritiuson számos vallás követői élnek egymás mellett, indiai hinduk, muzulmánok, kínaiak. Annak ellenére, hogy a Karácsony keresztény ünnep, Mauritiuson sokszor a muzulmánok és a hinduk is megajándékozzák egymást, igaz nekik nincs karácsonyfájuk és éjféli misére se mennek.

A karácsonyi menü egy hatalmas tál megrakva mindennel, ami Mauritiuson megterem. Az elmaradhatatlan desszert pedig egy kávés sütemény, ennek a receptje következik most. 
Mauritiusi fűszeres kávés kocka
Elkészítési idő: 30-60 perc
Előkészítés: 15 perc
Sütés: 20 perc

A sütőt 180 fokra kell előmelegíteni.

Hozzávalók:
– 200 g olvasztott vaj 
– 200g barna cukor 
– 2 tojás (sárgája + fehérje) 
– 1 teáskanál fahéj 
– 1 teáskanál őrölt kardamom 
– 1 teáskanál őrölt szegfűszeg 
– 1 evőkanál vanília-kivonat 
– 125g őrölt mogyoró 
– 100g tört étcsokoládé 
– 250g liszt 
– 1 teáskanál sütőpor 
– 2 evőkanál rum 
– fél adag frissen főzött presszó kávé (lehetőleg afrikai), 
– 200 g porcukor

Elkészítés:

  1. Keverje össze a vajat, a tojást, a cukrot habverővel, lehet kézi, vagy konyhai robotgép.

  2. Keverje el benne a fűszereket, a vaníliát, a sütőport, a lisztet, a rumot. Gyúrja addig, amíg csomómentes lesz. A legvégén tegye hozzá a mogyorót és az apróra tört étcsokoládé darabokat.

  3. Vajazzon ki egy körülbelül 30x 40-es tepsit, öntse bele a tésztát.

  4. Süsse 20 percig a 180 fokra előmelegített sütőben.

  5. A sütés alatt néha szúrjon a tészta közepébe, hogy ellenőrizze, átsült-e. Ha kész, vegye ki a sütőből.

  6. A kávémáz készítéséhez öntse a langyos kávét a porcukorhoz és keverje jól össze. A keveréket kenje fel a még meleg süteményre.

  7. Ha megszáradt a máz és a sütemény kihűlt, vágja 4-5 centiméteres kockákra.

Jó étvágyat kíván az Afriport!

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez